T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / SORGUN - Milli Egemenlik Ortaokulu

TÜRK MASALLARI YAZARI "MASALCI DEDE"YÜCEL FEYZİOĞLU OKULUMUZDA

     Çocuk Masalları Yazarı Yücel Feyzioğlu küçük okurlarıyla bir araya geldi. Sorgun Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün okumayı sevdirme ve Türk Masallarını tanıtma kapsamında Sorgun'a gelen Çocuk Masalları Yazarı "Masalcı Dede" adıyla da anılan Yücel Feyzioğlu okulumuzu ziyaret ettiler.

25-04-201725-04-201725-04-201725-04-2017

 İlk olarak okulumuz öğretmenleriyle bir araya gelen Feyzioğlu öğretmenlerle kısa bir söyleşi yaptı. Söyleşi sırasında şu bilgileri paylaştı:"Batılı ülkelerde okunan kitapların %25´i yabancı ülke eseri, %75´i ise o ülkeye ait eserken bu oran ülkemizde %83 yabancı eser, %17 yerli eser şeklinde. Yazılı Türk Dünyası Masallarının tarihi yüzlerce yıl geriye dayanırken batılı masallar 1800´lü yıllarda yazılmaya başlandı. Hatta birkaçı da Türk Masallarının kopya edilmiş hali. Biz eğitimciler, çocuklarımıza masallar okuyarak onların ilgisini çekmeli onlara da kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırmalıyız. Masallar, çocuğun hayal gücünü besler, dilini geliştirir, keşfetme yeteneğini, empatiyi geliştirir. Çocuklarımızın topluma uyum becerilerini geliştirir."

    Daha sonra okulumuz çok amaçlı salonunda kendisini heyecanla bekleyen küçük okurlarıyla buluşan Feyzioğlu çocuklara yönelik de güzel ve etkili bir konuşma yaptı. Yazarı ilgiyle izleyen çocuklar Türk Masallarını tanıyıp okuma imkânı buldu.

    Düzenlenen bu programda Feyzioğlu, çocuklara Türk masallarının tanıyıp tanımadıklarını sorarak, çocuklardan değişik cevaplar aldıktan sonra;"Çocuklarımızın maalesef Türk masal kahramanlarını yeteri kadar tanımadığını bu nedenle kendi öz kültüründen habersiz yeni bir neslin yetiştiğini ifade eden Feyzioğlu; Bu nedenle Türk masal kahramanlarımızı çocuklarımıza tanıtmalı ve sevdirmeliyiz" dedi.

Yücel  Feyzioğlu Kimdir?

   Yücel Feyzioğlu, 1946´da Kars´ta doğdu. Kentin o zamanki renkli ortamında büyüdü. Türkiye'de "Susuz İlköğretmen Okulu"nda okudu, Almanya'da "Goethe Enstitüsü"nde dil eğitimi gördü. "Andersson Yazarlık Akademisi"ni bitirdi. Öğretmenlik yaptı. 1985 yılından beri serbest yazar. "Alman Yazarlar Birliği" (VS) üyesi.

  Yücel Feyzioğlu, yazdığı kitaplarla, yurtdışındaki çocuklarımızın Türkçe okumasını, kültürümüzle bağ kurmasını sağladı. Çocuklar için hazırladığı çağdaş ders kitaplarını batı kalitesine ulaştırdı. Yazdığı "Keloğlan" masal dizisi çeşitli dillere çevrildi, ilgiyle karşılandı. Şimdiye dek 26 masal, öykü, roman ve ders kitabı, Almanya ve Hollanda radyolarında öykü ve oyunları yayınlandı.

    Ödüller: 1979, "Uğultu" ile "Sanat Emeği" roman ödülünü, 1986-87, Gençlik çalışmasıyla "Yunus Nadi Röportaj Ödülü" ikinciliğini aldı. 1987, Gladbeck Gülmece Ödülü seçkisine girdi. 1992, "Kırmızıfare" öykü ödülünü, 1997, "Ömer Seyfettin" öykü özel ödülünü, 2002, "Sihirli Limon" adlı kitabı NRW Eğitim ve Bilim Bakanlığının 20 kitaplık seçkisine alınarak bütün çocuklara, okullara ve ailelere tavsiye edildi. 2003, TRT İNT'in açtığı "AB/Türkiye ilişkileri" konulu yarışmada "Danışman" adlı öyküsü birinci seçildi.

    2004, Keloğlan kitapları dizisi ile „Çocuk Edebiyatçıları Birliği",masal ödüllerini aldı.

    Yazar, yurt içinde ve yurt dışında okul ve üniversitelerde "kardeş masalların tarihçesini ve psikolojik etkilerini anlatmakta, imza günlerine katılmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 25.04.2017 - Güncelleme: 01.11.2020 00:11 - Görüntülenme: 1186
  Beğen | 3  kişi beğendi